neděle 29. dubna 2018

A proč....?

Prvně jsem se o cestě dozvěděl z nádherného vyprávění příběhu poutníka (Petr Hirsch), pro kterého cesta Svatojakubskou poutí teprve začala. Myšlenka svatojakubské pouti mě rozhodně zaujala, především pro spojitost s mým jménem, ale dál byla pouhým pojmem. Představa několika měsíců chůze mi připadala nemožná a šílená.
  Jak šel čas a pracovní život, který nemám vůbec špatný se přeci jen pomalu začal stávat rutinou, která pohlcovala život jako takový a to často vedlo k zamyšlení. Plné dny práce jsem si přeci jen dokázal zpestřit maličkostmi v podobě krátkých výletů, bosé chůze nebo otužování v nedaleké pískovně. Při těchto chvílích jsem vždy na krátkou chvíli za maskou SVÁŘEČE mohl spatřit sebe JAKUBA.
   Často když jsem si na sebe vzpomněl, mi život naznačoval symboly právě Svatojakubské pouti v různých podobách, ať se již jednalo na pracovišti o časté výrobky znaku Shell (žlutá mušle hřebenatka), nebo třeba jen o těžký kouř od sváření linoucí se před okny připomínající měnící se krajinu, vždy to bylo nepřehlédnutelné.
  Život k nám neustále promlouvá, a já chci naslouchat! :)

středa 25. dubna 2018

Jakou tedy pouť?


  Svatojakubskou poutní cestu (Camino de Santiago), která se skládá z 12ti základních cest značených z mnoha koutů Evropy, které se sbíhají na západě Španělska ve městě Santiago de Compostela, což v překladu znamená "Jakub v hvězdném poli"
  Právě na místě toho města byl podle legendy 25. července roku 813 nalezen díky třpytu hvězd hrob svatého Jakuba, jednoho z dvanácti apoštolů Ježíše Krista.
  Tato pouť nese symbol mušle hřebenatky a převážně tímto symbolem je značena celá síť cest.
  V dnešní době několik základních cest nabralo na popularitě, a tak se ročně na toto místo vydává už statisíce lidí z různých koutů světa.
  Na začátku cesty si poutník obstará Credencial, což je takový průkaz (knížečka) poutníka do kterého po dobu své poutě sbírá razítka na základě kterých má možnost využívat ubytoven zřízených pro poutníky za příznivé ceny. Na konci pouti si poutník nechá po ověření nasbíraných razítek vystavit Compostelu, listinu dokládající vykonanou pouť.
Pro získání Compostely je zapotřebí absolvovat minimálně 100 km pěšky a nebo 200 km na kole.

úterý 24. dubna 2018

Co je pouť?

Je to cukrová vata, rambajs a všude plno kolotočů, ale kdo je to poutník? Že by ten ozdobený pán co za plexisklem prodává žetony? To asi ne :)
  Slovo pouť ve smyslu zábavného parku se postupnou ateizací převzalo ze slavností výročí zasvěcení místních kostelů, nebo den svátku jejich patrona, kam se i v tento den vykonávali poutě.
  Většinu náboženství spojuje myšlenka poutě (cesty) za nějakým místem, které je pro dané náboženství nějak významné.
  Tyto cesty vykonávají lidé po celém světe z různých důvodů, převážně však náboženských a duchovních. Podle vyprávění mnoha poutníků se i na takovéto pouti mnohdy hlava zamotá jako na Matějský :)

neděle 22. dubna 2018

Tak je to tady píše se duben můžeme připít si na zdraví Přišla ta chvíle je slyšet buben kapela příběh vypráví..



Rok jsem používal boty pouze v práci a jinak si užíval převážně bosou chůzi. Jak už sem jednou nadhodil, vlastním ještě jedny boty. Jsou to trekové boty značky Lowa a pořídil jsem je z jednoho prostého důvodu -čeho je moc, toho je příliš- nejde o strach že bych po roce už konečně na něco šlápl, ani o názory nechápavých botonožců, ale protože se chci jít projít na cestu na mé poměry celkem dlouhou. Cestu které se říká POUŤ

hudba: Divokej bill- Dobrý časy